Σάββατο 17 Οκτωβρίου 2015

Τούρτα αμυγδάλου




Η τούρτα αμυγδάλου είναι ένα κλασσικό γλυκό που μπορούμε να βρούμε σχεδόν σε όλα τα ζαχαροπλαστεία. Πριν μερικά χρόνια, βρήκα σε κάποιο περιοδικό, μία όχι και τόσο δύσκολη συνταγή για τούρτα αμυγδάλου και αποφάσισα να την φτιάξω. Ήταν Πάσχα και ήθελα ένα γλυκό δροσερό και ελαφρύ, να αποφύγω δηλαδή τη σοκολάτα.

Το αποτέλεσμα ήταν εξαιρετικό, η γεύση της γεμάτη και δικαίως πήρε θέση στο τετράδιο των συνταγών μου...

Υλικά
 Για τη βάση:
5 αυγά
125 γρ. ζάχαρη
100 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
70 γρ. πούδρα αμυγδάλου

Για το σιρόπι:
150 γρ. ζάχαρη
150 γρ. νερό
30 γρ. λικέρ αμυγδάλου

Για την κρέμα:
350 ml γάλα
150 ml κρέμα γάλακτος
80 γρ. ζάχαρη
40 γρ. κορν φλάουρ
1 αυγό
3 κρόκοι
30 γρ. λικέρ αμυγδάλου
300 ml κρέμα γάλακτος (σαντιγύ)

Λίγα αμύγδαλα φιλέ για τη διακόσμηση

Και ξεκινάμε...

Βάση
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170 C. Χτυπάμε  στο μίξερ τα αυγά με τη ζάχαρη και στη συνέχεια ρίχνουμε σιγά - σιγά το αλεύρι και την πούδρα αμυγδάλου ανακατεύοντας απαλά με μία μαρίζ. Ψήνουμε για 20' - 30'. Αφού αφαιρέσουμε το παντεσπάνι μας από το φούρνο το αφήνουμε να κρυώσει και με ένα μεγάλο μαχαίρι (ιδανικά για φιλετάρισμα) το κόβουμε σε τρία ίσα μέρη.

Σιρόπι
Βάζουμε το νερό και τη ζάχαρη σε ένα κατσαρολάκι και τα αφήνουμε να βράσουν για 5 λεπτά. Στο τέλος προσθέτουμε το λικέρ.

Κρέμα
Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνουμε το γάλα με την κρέμα γάλακτος. Σε ένα μπωλ ανακατεύουμε τη ζάχαρη με το κορν φλάουρ και τα αυγά. Μόλις πάρει βράση το γάλα, ρίχνουμε λίγο στο μείγμα με τα αυγά για να πάρουν θερμοκρασία. Τα αδειάζουμε στο υπόλοιπο γάλα και ανακατεύουμε έως ώτου η κρέμα βράσει. Μεταφέρουμε την κρέμα σε ένα ταψί για να κρυώσει και σκεπάζουμε με μεμβράνη.
Στη συνέχεια χτυπάμε την κρέμα γάλακτος σε σαντυγί.
Μόλις κρυώσει η κρέμα μας την μεταφέρουμε σε μπωλ, προσθέτουμε το λικέρ και τη σαντυγί και ανακατεύουμε.
Σημ. κρατάμε περίπου 50 γρ. σαντυγί για τη διακόσμηση.

Τούρτα
Βάζουμε ένα δίσκο παντεσπάνι σε πιατέλα και βρέχουμε με το σιρόπι. Τοποθετούμε τη μισή κρέμα. Βάζουμε το δεύτερο δίσκο και επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία. Τέλος προσθέτουμε και το τρίτο δίσκο και βρέχουμε το σιρόπι. Καλύπτουμε το δίσκο με την υπόλοιπη σαντυγί και στολίζουμε με αμύγδαλα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου