Τρίτη 5 Απριλίου 2016

Σάμαλι νηστίσιμο



Το νηστίσιμο σάμαλι είναι ένα ιδιαίτερα εντυπωσιακό γλυκό. Εντυπωσιακό όχι στην όψη, αλλά στη γεύση σε συνδυασμό με τα απλά υλικά από τα οποία αποτελείται.

Είναι τόσο νηστίσιμο που μπορεί να καταναλωθεί ακόμη και Τετάρτη και Παρασκευή αφού δεν περιέχει ούτε λάδι!

Παρ' όλα αυτά είναι ζουμερό και νόστιμο. Δοκιμάστε το και πραγματικά θα εκπλαγείτε.
Αν πάλι δεν νηστεύετε, ταιριάζει απίστευτα με παγωτό βανίλια ή καϊμάκι!!

Υλικά

1 κούπα χυμό πορτοκάλι
1 κούπα σιμιγδάλι χοντρό
1/2 κιλό σμιγδάλι ψιλό
1 κούπα νερό
1 κούπα ζάχαρη
1 1/2 κ. γ. baking powder
1/2 κ. γ. αμμωνία ή σόδα
2 κ. γ. ξύσμα πορτοκαλιού
1/2 κ. γ. μαστίχα τριμμένη (προαιρετικά)

Για το σιρόπι
3 1/2 κούπες ζάχαρη
2 1/2 κούπες νερό
Στικ κανέλας

Και ξεκινάμε....

Σε ένα μπωλ βάζουμε όλα τα στερεά υλικά (σιμιγδάλι χοντρό, σιμιγδάλι ψιλό, ζάχαρη, baking powder, αμμωνία ή σόδα, μαστίχα) καθώς και το ξύσμα πορτοκαλιού και ανακατεύουμε. Στη συνέχεια προσθέτουμε το νερό και το χυμό πορτοκαλιού και ανακατεύουμε καλά.
Τοποθετούμε σε μεγάλο ταψί (του φούρνου) χωρίς να βάλουμε κάποια λιπαρή ουσία, καθώς δεν κολλάει.
Ψήνουμε για 40'-45' στους 200ο C.

Μόλις βάλουμε το σάμαλι στο φούρνο, ετοιμάζουμε το σιρόπι. Βάζουμε όλα τα υλικά μαζί. Ανακατεύουμε σε τακτικά χρονικά διαστήματα και μόλις αρχίσει να βράζει το αφήνουμε ακόμη για 4' - 5'.

Σημαντικό: Πρέπει να είναι καυτό το σιρόπι και το σάμαλι όταν θα το ρίξουμε.

Μόλις το σάμαλι πάρει χρυσοκίτρινο χρώμα, το αφαιρούμε από το φούρνο. Το κόβουμε σε κομμάτια και σιροπιάζουμε με το καυτό σιρόπι.

Το αφήνουμε να κρυώσει πριν σερβίρουμε.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου