Πέμπτη 10 Μαρτίου 2016

Χαλβάς με σιμιγδάλι


Ο χαλβάς αποτελεί παραδοσιακό γλυκό των χωρών της Μεσογείου και της Ανατολής. Κάθε χώρα, πόλη, περιοχή έχει τη δική της παραλλαγή προσαρμοσμένη στην κουλτούρα της.
Στη χώρα μας, οι διαδεδομένες εκδοχές είναι ο σιμιγδαλένιος, ο σαπουνέ (Φαρσάλων) και ο σησαμένιος (με ταχίνι). Βασικό χαρακτηριστικό όλων είναι πως είναι νηστίσιμοι με βασικό και κοινό συστατικό τους το φυτικό έλαιο.

Ακόμη και τη Σαρακοστή, το γλυκό δεν θα μας λείψει...

Ξεκινάμε με χαλβά σιμιγδαλένιο!

Υλικά
1 φλυτζάνι καλαμποκέλαιο
2 φλυτζάνια σιμιγδάλι ψιλό
1 φλυτζάνι σιμιγδάλι χοντρό
1 Kg ζάχαρη
5 φλυτζάνια νερό
1/2 λεμόνι (ολόκληρο - όχι χυμό)
1 stick κανέλας
Κανέλα τριμμένη 2-3 κ. γλυκού και επιπλέον για στολισμό.

Προαιρετικά
Σταφίδες, καρύδια, αμύγδαλα, cranberries.

Σε μία κατσαρόλα βάζουμε τη ζάχαρη, το νερό, το λεμόνι και την κανέλα και τοποθετούμε σε δυνατή φωτιά ώστε να βράσει.

Παράλληλα, σε άλλη, μεγάλη κατσαρόλα, βάζουμε το καλαμποκέλαιο να ζεσταθεί. Στη συνέχεια ρίχνουμε το σιμιγδάλι και το καβουρντίζουμε για αρκετή ώρα ανακατεύοντας συνεχώς με μια ξύλινη κουτάλα. Συνεχίζουμε μέχρι να πάρει το χρώμα που θέλουμε, δηλαδή ένα σκούρο καστανόξανθο.

Αν όση ώρα καβουρντίζουμε το σιμιγδάλι, το σιρόπι έχει πάρει βράση, το αφαιρούμε από τη φωτιά. Μόλις, το σιμιγδάλι είναι έτοιμο, με μία κουτάλα βάζουμε σιγά - σιγά το σιρόπι, με προσοχή γιατί πετάει, και ανακατεύουμε. Συνεχίζουμε μέχρι να ενσωματώσουμε όλο το σιρόπι.

Αφαιρούμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τριμμένη κανέλα. Στο σημείο αυτό, αν επιθυμούμε, προσθέτουμε σταφίδες, ψιλοκομμένους και καβουρντισμένους* ξηρούς καρπούς, cranberries κα και ανακατεύουμε καλά.
Τοποθετούμε σε φόρμα ή ατομικά φορμάκια, δεν μας απασχολεί το υλικό, μπορεί η φόρμα να είναι πλαστική, σιλικόνης ή μεταλλική γιατί λόγω του λαδιού δεν "κολλάει". Εγώ χρησιμοποίησα σταφίδες και cranberries και ήταν πολύ καλός συνδυασμός.

Ξεφορμάρουμε το χαλβά μας μόλις κρυώσει και πασπαλίζουμε με τριμμένη κανέλα.


* Αν θέλουμε να βάλουμε αμύγδαλα στο χαλβά μας, μπορούμε να τους καβουρντίσουμε. Σε ένα ταψάκι με λαδόκολλα, βάζουμε τα αμύγδαλα ολόκληρα και απλωτά και τοποθετούμε στο φούρνο στους 160ο. Μόλις χρυσίσουν αφαιρούμε από το φούρνο, αφήνουμε να κρυώσουν και τα κόβουμε στο μπλέντερ.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου